2017-04-10 13:27:14
Po kaszubsku w Jezierzycach
25 marca w ramach nauczania języka kaszubskiego odbyła się wspaniała wycieczka do Bytowa i okolic. W pierwszej kolejności udaliśmy się na zamek krzyżacki w Bytowie. Uczniowie mieli okazję obejrzeć między innymi zbiory etnograficzne dotyczące kultury materialnej południowo-zachodniej części Kaszub obejmujące okres od II połowy XVII wieku, aż po dzień dzisiejszy, a także wyposażenie wiejskiej izby w przedmioty codziennego użytku domowego, „Sola Scriptura” – biblijne malarstwo i grafika pomorskich protestantów, współczesna sztuka ludowa Kaszubów z uwzględnieniem stroju ludowego. Kolejnym miejscem, które odwiedzili była zagroda Styp-Rekowski w Płotowie. Nieistniejący dziś drewniany dworek tej szlacheckiej rodziny od XVIII wieku był ostoją polskości na ziemi bytowskiej. Uczniowie wzięliśmy udział w warsztatach zdobienia jajek i wykonali wielkanocne kartki. Odbyła się też degustacja chleba ze smalcem i kawy zbożowej. Wycieczka zakończyła się obiadem w restauracji „Kaszubianka” w Bytowie. Kaszubska kultura i zwyczaje są również przyswajane poprzez udział w konkursach kulinarnych. 20 marca w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku odbył się II Regionalny Konkurs Kulinarny wg tradycyjnej kuchni kaszubskiej. Wzięło w nim udział 21 dwuosobowych zespołów z całego regionu. Motywem przewodnim pierwszego etapu były potrawy na bazie różnych kasz. Z Gimnazjum w Jezierzycach udział w konursie wzięły trzy drużyny:
1. Paula Pluta i Nikola Staszkiewicz (przygotowały kotleciki z kaszy gryczanej i grzybów).
2. Amelia Nowak i Oliwia Bullmann (przygotowały mini paszteciki z nadzieniem z kaszy i borowików).
3. Weronika Łoś i Oliwia Sienkiewicz (przygotowały krupnik)
Do następnego etapu zakwalifikowały się dwa pierwsze zespoły. W kolejnym etapie zawodnicy będą musieli przygotować ciekawe danie mięsne.